Het Britse Lagerhuis veegde gisteren het brexit-voorstel van premier May van tafel.

Stevenen we nu echt waar op een harde brexit af of kunnen we het optimisme delen van Guy Verhofstadt die vanochtend op Radio1 zei dat de stemming van gisterenavond duidelijk maakte dat een overgrote meerderheid geen harde brexit wil?

De volgende 70 dagen worden cruciaal, dat is een feit.

Misschien toch maar beter ‘prepare for the worst and hope for the best’?

De Europese Commissie heeft een zeer omstandig overzicht gepubliceerd over alle zaken die mogelijks gaan veranderen.

Voor bijvoorbeeld handel, belastingen en douane-unie  vindt u informatie over douane en indirecte belastingen, in- en uitvoercertificaten, intellectuele eigendom, preferentiële oorsprongsregels en btw.

In onze vorige blog beschreven we zes acties die u op korte termijn kon nemen, maar andere zaken nemen meer tijd in beslag.

Zes maatregelen die de moeite van het overwegen waard zijn.

1. Vergunningen

Er zijn een heleboel vergunningen die een pak douaneformaliteiten vereenvoudigen. Zijn deze nog allemaal van toepassing in het handelsverkeer tussen het VK en de EU?

– tijdelijke invoer
– ruimte tijdelijke opslag
– goedgekeurde plaats
– douanevervoer toegelaten geadresseerde
– douanevervoer toegelaten afzender
– douane-entrepot
– bijzondere bestemming
– passieve veredeling
– actieve veredeling

2. Anti-dumpingmaatregelen

Het is de vraag of de zogenaamde derde landen (Zuid-Korea, Japan, Mexico …) nog van plan zijn om vrijhandelsvoordelen af te sluiten met het VK of om de eventuele vrijhandelsvoordelen tussen het VK en de EU te erkennen. Dit heeft allemaal zijn invloed op de anti-dumpingmaatregelen.

3. Nieuwe douaneprocedures

De Europese en Britse douaneprocedures zullen niet langer meer gelijklopen.

Raadpleeg regelmatig de website van de Britse douane

4. Nieuwe BTI’s en BOI’s

Er zullen vast en zeker nieuwe goederencodes (Bindende Tariefinlichting) en nieuwe regels komen met betrekking tot de oorsprong van de producten.

Voor een overzicht: https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/brexit/verkeer-van-goederen-en/brexit-oorsprongsregels

5. Douanewaarde

Tot zolang het VK lid was van de EU moest u zich niets aantrekken van de eventuele douanewaarde van de goederen. Dit wordt binnenkort een heel ander paar mouwen.

6. Aanvraag AEO-certificaat

Voorlopig is er geen wederzijdse erkenning tussen het VK en de EU wat betreft het AEO-certificaat. Gezien de doorlooptijd van zo’n vergunning, kan u er maar best meteen aan beginnen.

Wist u trouwens dat Intris AEO-gecertificeerd is voor de communicatie met de douaneoverheid?