Cloud-toepassingen hebben definitief ingang gevonden in de dagelijkse werking van bedrijven. De grote aanbieders investeren massaal in cloud-services: het IT-onderzoeksbureau IDC verwacht dat hun omzet uit de cloud tussen 2016 en 2021 zal verdubbelen tot 554 miljard dollar.

Grote ‘public’ cloud service providers (denk aan Amazon, Google, Microsoft, Oracle) hebben de afgelopen jaren nieuwe innovatieve diensten gelanceerd zoals blockchain services, IoT back- end data service, encryptiediensten, ‘serverless’ computing diensten en nieuwe computing hardwarediensten.

Een ander IT- onderzoeksbureau, 451 Research, berekende dat 69 % van de grote bedrijven in 2019 zal beschikken over een multi-cloud of hybride IT-omgeving. Over twee jaar zal 60 % van de workload in de cloud draaien, 15 % meer dan nu het geval is.

Vier soorten cloud

Wie er de onderzoeken, artikels en opinies op naleest, ontdekt het bestaan er vier ‘soorten’ clouds.

De meest bekende is de publieke. Denk aan uw Office 365, aan Google docs … waarbij u zich niet hoeft te bekommeren over het beheer, het onderhoud of de beveiliging van het datacenter waarin uw gegevens zijn opgeslagen.

Lijnrecht daartegenover staat de private cloud: een cloud van het bedrijf zelf. Zo’n private cloud kan binnen de eigen bedrijfsmuren of in een beveiligd datacenter ‘draaien’. Hierbij staat de onderneming zelf in voor de hardware-investeringen, het onderhoud, de back-ups, updates …

Dan is er nog de multi-cloud. Voor veel bedrijven en ook voor privégebruikers van toepassing. Om terug te komen op de publieke cloudaanbieders: als u het e-mailprogramma van Office 365 gebruikt en uw documenten deelt via Dropbox, dan bent u een multi-cloudgebruiker, aangezien u zowel de cloud-toepassing van Microsoft als deze van Dropbox gebruikt.

En tenslotte is er de hybride IT-omgeving, eveneens een realiteit bij de meeste bedrijven: bepaalde toepassingen draaien in de cloud, andere zijn ‘on premise’.

What’s in a name?

De grote vrees van bedrijven als ze de term ‘publieke cloud’ horen is veiligheid.

Ze associëren dit woord immers met een openbare ruimte waar iedereen zomaar binnen en buiten kan lopen.

Niets is minder waar.

“Onze klanten die zijn overgestapt naar TRIS-cloud zitten per definitie in een publieke cloud omdat een private cloud gewoonweg onbetaalbaar is voor hen. Maar binnen die publieke cloud hebben zij een privé-cloud, die volledig is afgeschermd en beveiligd. Hun cloud-omgeving is bijvoorbeeld enkel toegankelijk vanaf bepaalde IP-adressen die zij opgeven”, vertelt Tony Vertenten, CTO van Intris.

IAAS, SAAS of allebei?

Intris biedt zijn logistieke softwareoplossingen op verschillende manieren aan. U kan alles ‘on premise’ kopen of opteren voor een ‘huur’formule: het gekende SaaS-concept (software as a service). “Deze cloud-oplossing bespaart de gebruiker een heleboel kopzorgen op het vlak van onderhoud, updates en beveiliging”, vervolgt Vertenten.

“Bovendien zorgt dit businessmodel niet voor een grote hap uit het budget, waardoor de onderneming én zijn uitgaven perfect kan budgetteren én zijn cashflow voor andere zaken kan inzetten.”

Daarnaast is er het IaaS-verhaal: Infrastructure as a Service. Hiermee opteert de onderneming om ook de server waarop zijn software draait, in de cloud te laten functioneren.

“Onze cloud-oplossingen omvatten beide ‘services’, maar indien de klanten ook niet-TRIS- toepassingen zoals bijvoorbeeld hun boekhoudprogramma, op een virtuele server willen draaien, is dit perfect mogelijk”, besluit Tony Vertenten.