Intris https://www.intris.be Software voor Transport & Logistiek Tue, 16 Mar 2021 10:48:09 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 Harde brexit in stroomversnelling https://www.intris.be/harde-brexit-stroomversnelling/ Wed, 17 Jun 2020 20:21:42 +0000 http://www.intris.be/?p=2643 Geen verlenging van de overgangstermijn, geen Europees douanetarief en de uitrol van douanecontroles aan de Britse grens: veel meer zand moet er niet zijn om te zien dat de harde brexit een realiteit dreigt te worden. Maar ook met een vrijhandelsakkoord valt er nog heel wat huiswerk te doen voor exporteurs naar het VK. Even […]

The post Harde brexit in stroomversnelling appeared first on Intris.

]]>
Geen verlenging van de overgangstermijn, geen Europees douanetarief en de uitrol van douanecontroles aan de Britse grens: veel meer zand moet er niet zijn om te zien dat de harde brexit een realiteit dreigt te worden. Maar ook met een vrijhandelsakkoord valt er nog heel wat huiswerk te doen voor exporteurs naar het VK.

Even terug: eind oktober 2019 sloot de Britse premier Johnson een scheidingsakkoord met de EU en op 31 januari 2020 stapte het VK uit de EU.

Tenminste, op papier want in de praktijk is het nog steeds business as usual aangezien er een overgangsperiode van een jaar is voorzien waarin de EU en het VK tot een vrijhandelsovereenkomst kunnen komen om op die manier een harde brexit te vermijden. Alleen vlotten de gesprekken niet erg.

Twee struikelblokken

De EU en het VK komen vooralsnog niet tot een akkoord omwille van:

  1. De vis. De Britten willen de toegang tot hun territoriale wateren beperken, terwijl de EU een vrije toegang wil zoals nu het geval is.
  2. Concurrentie. De Britten willen onbeperkte toegang tot de EU-markt. Dat kan, zegt de EU, maar alleen op voorwaarde dat de goederen voldoen aan onze strenge standaarden inzake milieu, arbeid of staatssteun. En dat druist dan weer in tegen de nationale soevereiniteitsgedachte van de Britten. Maar zelfs al zou er een wonder geschieden en er een harde brexit vermeden worden, dan nog blijven er harde noten te kraken voor Europese exporteurs naar het VK.

Britse wispelturigheid

Om voorbereid te zijn op de brexit, hebben heel wat exporteurs de financiële impact hiervan op hun business berekend. De invoerrechten die het VK vanaf 2021 zou heffen, waren hierbij een belangrijke parameter.

Een nieuwe beslissing van de Britse overheid komt echter roet in het eten gooien: in plaats van de 85 à 90 % van de EU-goederen die eerder waren vrijgesteld van invoerrechten, dook onlangs een nieuwe lijst op waarin aanmerkelijk minderen goederen zijn vrijgesteld.

Al aan btw gedacht?

Vrijhandelsakkoord of niet: exporteurs naar het VK zullen btw bij import moeten betalen. In functie van de Incoterms die worden toegepast, zullen zij in het VK moeten optreden als een btw-geadresseerde en moeten beschikken over een Brits btw-nummer.

Fysieke controles, vooraanmeldingen en douaneaangiftes

Stel dat het VK en de EU in de loop van volgende maanden tot een uitgebreid handelsakkoord komen, dan nog zal dit niet alle interne marktconcepten bevatten zoals we die binnen de EU kennen.

Denk aan de wederzijdse erkenningen, het oorsprongsprincipe en harmonisatie. Bovendien houdt een vrijhandelsakkoord niet in dat er geen douaneformaliteiten of – controles meer zullen zijn, integendeel.

De Britse regering maakte onlangs een gefaseerde invoering van de controles bekend met een overgangsperiode van zes maanden om aan de douaneformaliteiten en dito verschuldigdheden te voldoen.

Bent u klaar voor de accijnsgoederen?

En ondanks een vrijhandelsakkoord zullen de EU-regels inzake accijnsgoederen vanaf 1 januari 2021 niet meer van toepassing zijn in het VK. Accijnsgoederen die binnen de EU vervoerd worden, krijgen opschorting van betaling tot ze verkocht zijn aan de eindgebruiker.

Vanaf volgend jaar worden deze goederen – in het vervoer van en naar het VK – gewone import- en exportgoederen waarop een EMCS (Excise Movement Control System)-bericht niet meer van toepassing is.

Britse aangevers zullen zich ook niet meer kunnen registreren in SEED (System for Exchange of Excise Data) en ook geen e-AD (elektronisch administratief document) meer kunnen aanmaken.

Enkel Noord-Ierland ontspringt de dans: dankzij het Ierland/Noord-Ierland protocol zal het goederenvervoer tussen de EU en Noord-Ierland tot 2025 onder de EU-regels ressorteren.

The post Harde brexit in stroomversnelling appeared first on Intris.

]]>
Robuuste technologie voor de e-B/L https://www.intris.be/robuuste-technologie-voor-de-e-bl/ Fri, 29 May 2020 12:59:21 +0000 http://www.intris.be/?p=2634 Waarom de elektronische Bill of Lading in de maritieme wereld nog niet is doorgebroken, heeft alles te maken met het feit dat het in de meerderheid van de gevallen gaat over een eigendomsoverdracht. Maar de technologie om daaraan tegemoet te komen, bestaat! Bill of Lading: 3 varianten De negotiable B/L is het meest voorkomende document. […]

The post Robuuste technologie voor de e-B/L appeared first on Intris.

]]>
Waarom de elektronische Bill of Lading in de maritieme wereld nog niet is doorgebroken, heeft alles te maken met het feit dat het in de meerderheid van de gevallen gaat over een eigendomsoverdracht. Maar de technologie om daaraan tegemoet te komen, bestaat!

Bill of Lading: 3 varianten

De negotiable B/L is het meest voorkomende document. Het bevat het oorspronkelijke, papieren document en heeft drie functies: het fungeert als transportovereenkomst, als ontvangstbewijs én als eigendomstitel. Een negotiable B/L staat niet op naam, waardoor de goederen tijdens de verscheping kunnen doorverkocht worden. Een voordeel, maar vanuit juridisch oogpunt moeilijker te digitaliseren.

De straight B/L bevat ook het oorspronkelijke document, maar fungeert enkel als transportovereenkomst en ontvangstbewijs. Zijn elektronische variant is de telex B/L die via e-mail wordt verstuurd. Niet zonder risico wanneer de e-mails gehackt worden. Gelukkig kunnen TRIS-gebruikers deze B/L via EDI rechtstreeks en automatisch vanuit hun dossier versturen.

De seaway B/L is een vereenvoudigde B/L en bevat geen origineel document. Het dient als bewijs van de transportovereenkomst met automatische overdracht aan de bestemmeling. Zijn elektronische variant is de express B/L die via e-mail wordt verstuurd. Net als de telex B/L ook niet zonder risico wanneer de e-mails gehackt worden.

Gelukkig kunnen TRIS-gebruikers deze B/L via EDI rechtstreeks en automatisch vanuit hun dossier versturen.

Duur papier

Het vorig jaar opgerichte digitaal containerplatform DCSA (een IT-samenwerking tussen de containerrederijen MSC, Maersk, Hapag-Lloyd, ONE, CMA CGM, Evergreen Line, Yang Ming, Hyundai Merchant Marine en ZIM) heeft een rekensommetje gemaakt.

Uitgaande van het feit dat een papieren B/L drie keer zoveel kost als zijn elektronische versie, kan deze laatste de rederijen 4 miljard USD besparen als in 2030 de helft van de B/L elektronisch verhandeld worden.

Robuuste technologie

Het feit dat de negotiable B/L een eigendomsdocument is, betekent dat zijn elektronische versie aan de eigenaar ervan de zekerheid moet bieden dat het daadwerkelijk het originele document is, waaraan niemand doorheen de hele logistieke keten iets heeft veranderd.

In het verleden kon de technologie dit niet garanderen, maar vandaag bieden DLT (distributed ledger technology), peer-to-peer en blockchain hiervoor potentiële oplossingen.

Mindswitch naar open samenwerking

Om deze robuuste technologie te kunnen gebruiken, moeten de verschillende schakels in de logistieke keten die met deze B/L te maken hebben (verkoper, koper, rederij, goederenbehandelaar, bank, douane …) bereid zijn om digitaal samen te werken via dezelfde standaarden (datamodel en transmissiestandaarden).

Van zodra er een e-B/L standaard voorhanden is, wordt het makkelijker voor overheden, toezichthouders, banken en verzekeringen om de e-B/L te accepteren als volwaardig alternatief voor de papieren B/L.

Daar kijken we bij Intris heel erg naar uit!

The post Robuuste technologie voor de e-B/L appeared first on Intris.

]]>
Uw bestanden even veilig als die van de CIA? https://www.intris.be/uw-bestanden-even-veilig-als-die-van-de-cia/ https://www.intris.be/uw-bestanden-even-veilig-als-die-van-de-cia/#respond Sat, 18 Apr 2020 11:47:21 +0000 http://www.intris.be/?p=2608 Dat kan. Want onze TRIS Cloud-oplossing (in samenwerking met onze technologiepartner Oracle) is te vergelijken met Fort Knox. Dat moet wel, als de CIA een van je klanten is. Tony Vertenten, CTO Intris: “Oracle kan het zich gewoonweg niet veroorloven om gehackt te worden. Ze hebben gigantische bedragen geïnvesteerd in beveiliging en daar kunnen onze […]

The post Uw bestanden even veilig als die van de CIA? appeared first on Intris.

]]>
Dat kan.

Want onze TRIS Cloud-oplossing (in samenwerking met onze technologiepartner Oracle) is te vergelijken met Fort Knox. Dat moet wel, als de CIA een van je klanten is.

Tony Vertenten, CTO Intris: “Oracle kan het zich gewoonweg niet veroorloven om gehackt te worden. Ze hebben gigantische bedragen geïnvesteerd in beveiliging en daar kunnen onze klanten mee van profiteren.

In de Oracle Cloud zit alles: zowel de servers, de toegang tot het internet en alle beveiligingen. En die zijn allemaal van een zeer hoge kwaliteit, het neusje van de zalm.

Ook de fysieke beveiliging is indrukwekkend: ze hebben drie aparte datacenter die minstens 100 km van elkaar werden ingeplant en ingericht zijn als bunkers. Bovendien bestaat ieder onderdeel van de machine in drievoud.

Wat de toegangscontrole betreft: de hoogste beveiliging is daar de standaard. Alle toegangen zijn geïsoleerd en afgesloten en dat wordt allemaal heel sterk gecontroleerd.”

Die Cloud, daar zit mijn concurrent ook in. Wat als hij aan mijn gegevens kan?

Tony Vertenten: “Dat is onmogelijk. Oracle encrypteert alles van zodra het in de Cloud wordt opgeslagen. De sleutels om dit te ontcijferen beheert Oracle zelf en geloof me: ze zijn ontzettend sterk beveiligd.

Bovendien heeft Intris ervoor gekozen om elke klant een aparte Cloud-omgeving te bezorgen.

De Cloud van de ene klant is volledig gescheiden van de Cloud van de andere klant. Ze hebben elk hun eigen virtuele machine en database; er wordt niets gedeeld.

Zo’n burcht, dat zal wel wat kosten …

Tony Vertenten: Oracle heeft daar inderdaad enorm veel in geïnvesteerd en doet dat nog steeds: in hardware, in security, in kennis en expertise, maar onze klanten moeten dat niet mee betalen.

Een Oracle Cloud-abonnement behoort tot de goedkopere van zijn soort. Zeker als je bekijkt wat er allemaal inbegrepen is.

Mensen vergeten ook vaak de meerkost van een server on premise. Niet alleen is die machine na 5 jaar verouderd, maar je hebt ook nog de kost van het onderhoud, de mensen die dat moeten monitoren …

Een Oracle Cloud ‘machine’ wordt voortdurend vernieuwd zonder dat dit een meerkost betekent voor de klant.

DUS

Zeer veilig
Altijd up to date
Uitstekende prijskwaliteit

The post Uw bestanden even veilig als die van de CIA? appeared first on Intris.

]]>
https://www.intris.be/uw-bestanden-even-veilig-als-die-van-de-cia/feed/ 0
Onze tentakels reiken tot in de verste hoeken https://www.intris.be/tentakels-tot-verste-hoeken/ https://www.intris.be/tentakels-tot-verste-hoeken/#respond Fri, 22 Nov 2019 12:25:05 +0000 http://www.intris.be/?p=2569 Via de Antwerpse haven gaan goederen voortdurend het land in en uit. Om al die stromen feilloos te laten verlopen, ligt de sleutel meer dan ooit bij geavanceerde, maar tegelijk oerdegelijke ICT-toepassingen. ‘Als je het goed wil aanpakken, is er ook in de logistieke sector geen weg meer naast oplossingen die vertrekken vanuit de workflow’, […]

The post Onze tentakels reiken tot in de verste hoeken appeared first on Intris.

]]>
Via de Antwerpse haven gaan goederen voortdurend het land in en uit. Om al die stromen feilloos te laten verlopen, ligt de sleutel meer dan ooit bij geavanceerde, maar tegelijk oerdegelijke ICT-toepassingen.

‘Als je het goed wil aanpakken, is er ook in de logistieke sector geen weg meer naast oplossingen die vertrekken vanuit de workflow’, luidt het advies van Patrick Van De Looverbosch, CEO van de Antwerpse specialist ter zake Intris.

‘De ontwikkeling en het onderhoud van software voor de logistieke sector is zeker door de kleine marges erin verre van eenvoudig’, weet Patrick Van De Looverbosch. Zijn Intris, wat staat voor International Transport Information System, bedient die markt dan ook al 25 jaar met digitale oplossingen die de
administratie bij de verschillende schakels in de logistieke keten efficiënter doen verlopen.

Zowel douaneagenten, lijn- en scheepsagenturen, vervoerders, grote verladers maar vooral expediteurs kloppen daarvoor aan bij de Antwerpse marktleider in zijn branche.

‘Met mijn ervaring in de transport- en de douanewereld, heeft Intris zich van meet af aan toegespitst op platformonafhankelijke software. Zo vermeden we te veel tijd te moeten stoppen in aanpassingen bij updates van die platformen, waardoor ook meer aandacht kon uitgaan naar de functionaliteiten van onze producten. Door die keuze hebben we ons snel stevig op de markt kunnen neerzetten’, vertelt de zaakvoerder.

‘Onze focus op de expeditiebedrijven vormde de aanzet voor onze verdere ontwikkeling tot integrale dienstverlener voor de logistiek. We werkten een eerste softwareoplossing uit waarmee de bedrijfssystemen van onze klanten konden communiceren met die van hun klanten of derde partijen.’

Omdat zo’n zogenaamde enterprise service bus (ESB) inspeelt op de processen tussen de pakketten, laat die snel schakelen toe. ‘Want het vermijdt dat je als ontwikkelaar telkens opnieuw de achterliggende pakketten à la tête du client moet aanpassen. Die innovatieve zet heeft voor een eerste versnelling gezorgd’, klinkt het.

Workflow bepalend

Met uitgekiende oplossingen op maat van de workflow, zette Intris een tiental jaar terug een volgende vernieuwende stap. ‘Waar deze manier van aanpak in bijvoorbeeld de industrie wel al goed was ingebed, kreeg die in de logistieke wereld minder snel voet aan grond. Zelfs al maakt het in kaart brengen van
de businessprocessen ook een logistiek bedrijf duidelijk welke stappen daarin niet langer nodig zijn.

Vaak worden die alleen nog maar gezet, omdat men er zo aan gewend is dat men zich niet meer afvraagt of het nog anders kan. Terwijl de marges in de sector toch stevig onder druk staan. En klanten van logistieke spelers tegelijk wel een actueel zicht op voorraden willen hebben en documenten en facturen automatisch verwerkt willen zien.

Zonder duidelijke workflow valt dat niet te realiseren. Daarom is dit vandaag voor ons dé manier van werken’, benadrukt Patrick Van De Looverbosch.

‘Het concept van een douanepakket is op zich eenvoudig. Alleen zorgt de voortdurend veranderende context voor een complexer verhaal.’

Met de douane die voor hem het kloppend hart van de logistiek vormt, lag het voor de hand dat Intris zijn ontwikkelingen in eerste instantie daarop ging richten. Uitdaging daarbij zijn de wijzigingen in regelgeving en functionaliteiten die slag om slinger in het softwarepakket geïntegreerd moeten worden.
‘Het concept van een douanepakket is op zich eenvoudig: je levert iets af en krijgt vervolgens een document binnen.

Alleen zorgt de voortdurend veranderende context met bijvoorbeeld handelsrestricties voor een complexer verhaal. Onze klanten moeten alleszins niet het slachtoffer daarvan zijn. Als ze een onderhoudscontract met ons hebben, houden we hen zonder extra fee up to date.

Met Michel Van Giel hebben we trouwens sinds enkele jaren een voormalige directeur van douane in onze rangen. Hij helpt onze 45 medewerkers met de vertaling van die douaneregels naar onze pakketten. Zijn expertise helpt ons ook perfect inschatten of vragen van klanten wel passen binnen het wettelijk kader’, stipt de CEO aan.

Brexitproof via Australisch huwelijk

Sinds het voorjaar 2018 maakt Intris deel uit van de Australische WiseTech Global Group, die in hetzelfde segment al de nummer 1 is in Amerika en Australië. ‘Op vlak van filosofie en aanpak zaten we voordien al op eenzelfde lijn, met dit huwelijk dus als logisch gevolg.

Met oog op de toekomst laat de samenwerking met een financieel slagkrachtige groep ons toe om verder te blijven schakelen en ontwikkelen aan het tempo dat de markt vraagt’, stelt Patrick Van De Looverbosch. Via die internationale connectie heeft Intris ook al oplossingen kunnen uitwerken voor de brexit, wat de uitkomst daarvan dan ook wordt.

Betrouwbaar over hele lijn

Het verkregen certificaat als Authorised Economic Operator bewijst overigens dat de douane Intris beschouwt als betrouwbare partner bij het drijven van grensoverschrijdende handel. Eentje die zich overigens opstelt over de volledige logistieke ketting, want in de loop der jaren heeft het ook cloudtoepassingen uitgewerkt voor pakweg communicatie met de douanediensten, gevarengoedaangifte, entrepotbeheer of fiscale vertegenwoordiging.

‘Met Squid bieden we klanten vandaag een gebruiksvriendelijk integratie- en communicatieplatform om snel te connecteren met zowel overheids- als privéplatformen. Zo hebben we al aangehaakt bij NxtPort en RX/SeaPort van de havens van respectievelijk Antwerpen en Zeebrugge en zijn er ook al integraties mogelijk met het Portbase-platform van de haven van Rotterdam. De Engelse term voor pijlinktvis is dus niet toevallig als naam ervoor gekozen, met de vele tentakels die tot de verste hoeken reiken’, licht Patrick Van De Looverbosch nog toe.

‘Met een kwarteeuw ervaring kunnen we steunen op architectuur en componenten om zelfs al proactief te kunnen inspelen op nieuwe situaties. Zo kan een nieuwe klant na installatie en configuratie heel snel inpluggen op eender welke delen van het volledige pakket die hem aanspreken.’

 

door Jan Van de Poel | fotografie Vincent Callot

The post Onze tentakels reiken tot in de verste hoeken appeared first on Intris.

]]>
https://www.intris.be/tentakels-tot-verste-hoeken/feed/ 0
25 jaar Intris https://www.intris.be/25-jaar-intris/ Wed, 11 Sep 2019 07:46:24 +0000 http://www.intris.be/?p=2553 The post 25 jaar Intris appeared first on Intris. ]]>

The post 25 jaar Intris appeared first on Intris.

]]>
3 checks die uw invoerrechten, accijnzen en btw onder controle houden https://www.intris.be/3-checks-invoerrechten-accijnzen-btw-onder-controle/ Tue, 28 May 2019 07:47:16 +0000 http://www.intris.be/?p=2502 Een juiste kennis van de goederencode is cruciaal voor elke douaneaangever. 
Want deze code vormt de basis voor de hoogte van de invoerrechten, btw, accijnzen, compenserende rechten en antidumping. Een correcte goederenclassificatie is moeilijk en toch niet. 
Want in principe zijn er geen excuses om goederen fout te classificeren: de regels zijn duidelijk en omstandig […]

The post 3 checks die uw invoerrechten, accijnzen en btw onder controle houden appeared first on Intris.

]]>
Een juiste kennis van de goederencode is cruciaal voor elke douaneaangever. 
Want deze code vormt de basis voor de hoogte van de invoerrechten, btw, accijnzen, compenserende rechten en antidumping.

Een correcte goederenclassificatie is moeilijk en toch niet. 
Want in principe zijn er geen excuses om goederen fout te classificeren: de regels zijn duidelijk en omstandig omschreven met objectieve parameters.

Waarom gebeuren er dan zo veel fouten?

1. Misschien was de beschrijving van de goederen op de factuur té summier en kent de aangever de goederen niet.

2. Misschien gaat het om nieuwe materialen die niet onmiddellijk terug te vinden zijn in de lijst.

3. Misschien heeft de verkoper een foutieve goederencode opgegeven.

Artificiële Intelligentie kan helpen!

Een 100 % automatische classificatie is onmogelijk, maar 90 % van het werk kan wel technologisch ondersteund worden.

Blijven over: 10 % moeilijke gevallen en een betere benutting van mensen met kennis van zaken.

Vandaag is AI in staat om drie checks te doen die u flink vooruit helpen.

Op voorwaarde dat u over de correcte masterdata beschikt en een voorbeeld-dataset waarmee u het systeem kan trainen.

Check 1: sanity
-> onbestaande en/of verkeerde codes opsporen

Check 2: inconsistency
-> producten met exact dezelfde omschrijving en een verschillende code opsporen

Check 3: anomaly
-> productgroepen vergelijken met goederencodes

En dat is nog niet alles: doordat het systeem voortdurend bijleert, zal hij op termijn de goederencodes van nieuwe materialen met een grote zekerheid kunnen voorspellen.

The post 3 checks die uw invoerrechten, accijnzen en btw onder controle houden appeared first on Intris.

]]>
Geodis – Douanecongres https://www.intris.be/geodis-douanecongres/ Thu, 02 May 2019 09:45:19 +0000 http://www.intris.be/?p=2498 Tijdens deze vijfde editie van het douanecongres inspireren gerenommeerde sprekers uit de industrie, logistiek, consultancy en de Belgische douaneadministratie u met hun visie op actuele douanetrends.

The post Geodis – Douanecongres appeared first on Intris.

]]>
Tijdens deze vijfde editie van het douanecongres inspireren gerenommeerde sprekers uit de industrie, logistiek, consultancy en de Belgische douaneadministratie u met hun visie op actuele douanetrends.

The post Geodis – Douanecongres appeared first on Intris.

]]>
Hoe ECS2XL en Intris/WiseTech Global een harde Brexit tackelen https://www.intris.be/intriswisetech-group-een-harde-brexit-tackelen/ Tue, 02 Apr 2019 19:02:17 +0000 http://www.intris.be/?p=2491 Automatiseren is hét sleutelwoord, wat wordt mogelijk gemaakt door TRIS Smart Tower. De database van waaruit alles vertrekt, is de ERP van ECS2XL. Van zodra de goederen uit het magazijn vertrekken (en geconsolideerd worden op de vrachtwagen), komen de betreffende data automatisch in TRIS Customs. Het systeem maakt een uitvoerdeclaratie in PLDA en stuurt dit […]

The post Hoe ECS2XL en Intris/WiseTech Global een harde Brexit tackelen appeared first on Intris.

]]>
Automatiseren is hét sleutelwoord, wat wordt mogelijk gemaakt door TRIS Smart Tower.

De database van waaruit alles vertrekt, is de ERP van ECS2XL.

Van zodra de goederen uit het magazijn vertrekken (en geconsolideerd worden op de vrachtwagen), komen de betreffende data automatisch in TRIS Customs.

Het systeem maakt een uitvoerdeclaratie in PLDA en stuurt dit naar de Belgische douane.

Na ontvangst van bevestiging en MRN-nummers, worden de betreffende data naar RX/Seaport (het dataplatform van de haven van Zeebrugge) gestuurd, voor de vooraanmelding via e-Balie ferry.

Tegelijkertijd bereidt het systeem de Britse invoeraangifte voor.

(U leest het goed: dit gebeurt allemaal automatisch).

Al deze gegevens worden verzonden naar CargoWise One (de globale oplossing van WiseTech Global) die de Britse invoeraangifte verder afhandelt en – alweer – automatisch doorstuurt naar het systeem van de Britse douaneoverheid.

De UK-invoerrechten, btw (aankoop- en verkoopfacturatie) en MRN-nummers worden teruggekoppeld naar TRIS Customs.

Van hieruit wordt automatisch een factuur gegenereerd, waarin ook de administratiekosten vervat zijn.

Van zodra de harde brexit een feit is, gaat dit systeem live.

The post Hoe ECS2XL en Intris/WiseTech Global een harde Brexit tackelen appeared first on Intris.

]]>
Hoe maakt u gebruik van de verlaagde invoerrechten vanuit Japan? https://www.intris.be/exporteur-verlaagde-invoerrechten-japan/ https://www.intris.be/exporteur-verlaagde-invoerrechten-japan/#respond Mon, 04 Mar 2019 13:44:26 +0000 http://www.intris.be/?p=2474 De Economische Partnerovereenkomst tussen de EU en Japan, die vorige maand in werking is getreden, leidt tot de afschaffing van bijna 1 miljard euro aan invoerrechten. Om gebruik te maken van deze preferentiële tariefbehandeling kan u zich als importeur baseren op twee mogelijkheden: bewijs van oorsprong (importer’s knowledge) attest van oorsprong (geregistreerde uitvoerder). 1. Importer’s […]

The post Hoe maakt u gebruik van de verlaagde invoerrechten vanuit Japan? appeared first on Intris.

]]>
De Economische Partnerovereenkomst tussen de EU en Japan, die vorige maand in werking is getreden, leidt tot de afschaffing van bijna 1 miljard euro aan invoerrechten. Om gebruik te maken van deze preferentiële tariefbehandeling kan u zich als importeur baseren op twee mogelijkheden:
  • bewijs van oorsprong (importer’s knowledge)
  • attest van oorsprong (geregistreerde uitvoerder).

1. Importer’s knowledge

Op basis van uw eigen kennis over de oorsprong van de goederen kan u een verzoek indienen voor een preferentiële goederenbehandeling.

U moet deze kennis bewijzen aan de hand van documenten of andere bewijsmiddelen die u door de exporteur van de goederen ter beschikking werden gesteld. U bent zelf volledig verantwoordelijk voor het (kunnen) aantonen van de oorsprong van de goederen.

Om deze mogelijkheid te mogen toepassen, moet u als aangever het volgende invullen in de aangifte voor het vrije verkeer:

  • in vak 36: code 300
  • in vak 34: oorsprong JP
  • in vak 44: toevoeging U112.

2. Attest van oorsprong

Indien uw exporteur een geregistreerd exporteur (EU) is (REX) of beschikt over een Japan Corporate Number (Japan) kan hij voor u een attest van oorsprong opstellen bij de export van goederen vanuit resp. de EU of Japan naar Japan of de EU.

In de EU is een registratie verplicht voor zendingen met goederen van oorsprong die een waarde hebben van meer dan 6.000 euro. Voor zendingen met een lagere waarde is een registratie niet nodig om een oorsprongsverklaring te mogen opstellen.

Meer info over REX vindt u hier:

https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/facilitatie/rex-de-zelfcertificatie
Om deze mogelijkheid te mogen toepassen, moet u als aangever in de aangifte voor het vrije verkeer het volgende invullen:

  • in vak 36: code 300
  • in vak 34: oorsprong JP
  • in vak 44: toevoeging U110.

3. Meerdere zendingen

Een attest van oorsprong kan ook afgegeven worden voor meerdere zendingen van identieke goederen. Hiervoor is altijd een REX- registratie vereist, dus ook voor zendingen met een waarde van minder dan 6.000 euro.

Om deze mogelijkheid te mogen toepassen, moet u als aangever in de aangifte voor het vrije verkeer het volgende invullen:

  • in vak 36: code 300
  • in vak 34: oorsprong JP
  • in vak 44: toevoeging U111.

De maximale geldigheidstermijn van het attest van oorsprong bedraagt 12 maanden.

Download de integrale Economische Partnerovereenkomst via http://publications.europa.eu/resource/cellar/5805924c-09a3-11e9-81b4-01aa75ed71a1.0016.01/DOC_1

The post Hoe maakt u gebruik van de verlaagde invoerrechten vanuit Japan? appeared first on Intris.

]]>
https://www.intris.be/exporteur-verlaagde-invoerrechten-japan/feed/ 0
Zes brexit-acties die nodig zijn op lange termijn https://www.intris.be/zes-brexit-acties-lange-termijn/ https://www.intris.be/zes-brexit-acties-lange-termijn/#respond Wed, 16 Jan 2019 14:00:58 +0000 http://www.intris.be/?p=2463 Het Britse Lagerhuis veegde gisteren het brexit-voorstel van premier May van tafel. Stevenen we nu echt waar op een harde brexit af of kunnen we het optimisme delen van Guy Verhofstadt die vanochtend op Radio1 zei dat de stemming van gisterenavond duidelijk maakte dat een overgrote meerderheid geen harde brexit wil? De volgende 70 dagen […]

The post Zes brexit-acties die nodig zijn op lange termijn appeared first on Intris.

]]>
Het Britse Lagerhuis veegde gisteren het brexit-voorstel van premier May van tafel.

Stevenen we nu echt waar op een harde brexit af of kunnen we het optimisme delen van Guy Verhofstadt die vanochtend op Radio1 zei dat de stemming van gisterenavond duidelijk maakte dat een overgrote meerderheid geen harde brexit wil?

De volgende 70 dagen worden cruciaal, dat is een feit.

Misschien toch maar beter ‘prepare for the worst and hope for the best’?

De Europese Commissie heeft een zeer omstandig overzicht gepubliceerd over alle zaken die mogelijks gaan veranderen.

Voor bijvoorbeeld handel, belastingen en douane-unie  vindt u informatie over douane en indirecte belastingen, in- en uitvoercertificaten, intellectuele eigendom, preferentiële oorsprongsregels en btw.

In onze vorige blog beschreven we zes acties die u op korte termijn kon nemen, maar andere zaken nemen meer tijd in beslag.

Zes maatregelen die de moeite van het overwegen waard zijn.

1. Vergunningen

Er zijn een heleboel vergunningen die een pak douaneformaliteiten vereenvoudigen. Zijn deze nog allemaal van toepassing in het handelsverkeer tussen het VK en de EU?

– tijdelijke invoer
– ruimte tijdelijke opslag
– goedgekeurde plaats
– douanevervoer toegelaten geadresseerde
– douanevervoer toegelaten afzender
– douane-entrepot
– bijzondere bestemming
– passieve veredeling
– actieve veredeling

2. Anti-dumpingmaatregelen

Het is de vraag of de zogenaamde derde landen (Zuid-Korea, Japan, Mexico …) nog van plan zijn om vrijhandelsvoordelen af te sluiten met het VK of om de eventuele vrijhandelsvoordelen tussen het VK en de EU te erkennen. Dit heeft allemaal zijn invloed op de anti-dumpingmaatregelen.

3. Nieuwe douaneprocedures

De Europese en Britse douaneprocedures zullen niet langer meer gelijklopen.

Raadpleeg regelmatig de website van de Britse douane

4. Nieuwe BTI’s en BOI’s

Er zullen vast en zeker nieuwe goederencodes (Bindende Tariefinlichting) en nieuwe regels komen met betrekking tot de oorsprong van de producten.

Voor een overzicht: https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/brexit/verkeer-van-goederen-en/brexit-oorsprongsregels

5. Douanewaarde

Tot zolang het VK lid was van de EU moest u zich niets aantrekken van de eventuele douanewaarde van de goederen. Dit wordt binnenkort een heel ander paar mouwen.

6. Aanvraag AEO-certificaat

Voorlopig is er geen wederzijdse erkenning tussen het VK en de EU wat betreft het AEO-certificaat. Gezien de doorlooptijd van zo’n vergunning, kan u er maar best meteen aan beginnen.

Wist u trouwens dat Intris AEO-gecertificeerd is voor de communicatie met de douaneoverheid?

The post Zes brexit-acties die nodig zijn op lange termijn appeared first on Intris.

]]>
https://www.intris.be/zes-brexit-acties-lange-termijn/feed/ 0